Opvoeden

gezin3Het is geen makkelijke klus. Voor geen enkele ouder, maar zeker niet voor een ouder van een begaafd kind. Voor je het weet redeneert je kind je argumenten van tafel. De kritiek die het levert kan behoorlijk fel zijn maar vaak wel eerlijk en waar. Het is lastig een goede modus te vinden tussen het eeuwige uitleggen en ‘gewoon omdat ik het zeg’. Ook de balans tussen ‘nu moet het gewoon’ en je kind de ruimte geven valt niet mee. En zo zijn er nog wel wat struikelblokken.

Je kind heeft ruimte nodig. Veel ruimte. Om te ontdekken, om te experimenteren, om het sterke zelfbewust zijn te benutten, om zelfstandig te worden (gaat sneller dan je wilt) en om te voelen dat het serieus genomen wordt.

Je kind heeft honger naar kennis. Het kan, zeker als het niet kan lezen, door vragen te stellen in zijn behoefte voorzien. Geef uw kind de kans de honger te stillen zodat er geen frustratie, drift of desinteresse ontstaan. Neem zijn behoefte serieus.

Je kind is anders, denkt anders, voelt anders en kan zich niet altijd voegen naar gangbare omgangsnormen. Denk na of iets echt belangrijk is voordat je van je kind vraagt zich te voegen. Steun je kind door de omgeving niet te serieus te nemen of leg heel goed beargumenteerd uit waarom iets op een bepaalde manier moet. Wees ook hierin altijd respectvol naar je kind. Je kind is niet dwars om je te treiteren maar omdat het de tradities niet begrijpt.

Kortom, zoek de balans tussen wat we ‘vinden dat hoort’ en de ruimte die nodig is. Als iets niet uit te leggen is, is het waarschijnlijk ook niet noodzakelijk. Pick your battles, je kunt niet overal bepalend zijn. Kies wat je echt belangrijk vindt, vraag je kind om respect bij die regels/gewoonten/tradities/keuzes en strijd zo min mogelijk.

Laat je eigen batterij regelmatig op. Kies voor tijd samen met je partner, zonder kinderen, en voor tijd alleen, met vrienden of echt voor jezelf. Jij bent belangrijk voor je kind maar door er altijd te zijn loop je wellicht ook tegen je grenzen aan. Zorg er voor dat je voldoende energie hebt.

Tot slot, laat de omgeving voor wat die is. Natuurlijk heeft iedereen goedbedoelde adviezen. Over hoe je je kind moet aanpakken met strafstoeltjes of autoritaire dwang. Over de noodzaak van spelen of over schermtijd. Jij bent echter degene die jouw kind het beste kent. Probeer altijd in verbinding te communiceren en ga op zoek naar de behoefte van je kind. Leg je focus op wat goed gaat en vraag je kind waar hij/zij hulp bij wil. En bedenk altijd, je bent een ouder, dat is een proces en kan niet perfect gaan.

 

button Lees meer grijsomrand

 

Scroll to Top