25/apr
Fanny
Published in post

Ken je dat kind? – Deel 5: De assistente!


Ken je dat kind? is een serie blogs oorspronkelijk geschreven over Pientere Peuters maar ook heel herkenbaar bij Knappe Kleuters. Deze Pientere kleintjes komen in alle vormen voorbij, allemaal met verschillend typerend gedrag, gedrag dat je per ongeluk verkeerd kunt interpreteren.

Ken je dat kind? – Deel 5: De assistente!

Ken je dat kind, ze wil zo graag helpen, draait altijd om je heen, is altijd in de buurt en volgt je op de voet. Ze is de beste kleine assistente, zo’n lief kind!

Cherlina (3) komt binnen en loop direct naar Jayden toe. Jayden is vandaag uit zijn doen. Hij reageert kortaf op de kinderen, hij heeft echt een rotdag. Als Bas (2,5) wild zwaaiend in de buurt komt zorgt Cherlina ervoor dat hij net voor Jayden afbuigt en wijst Bas terecht dat hij te wild speelt. Jayden heeft het niet in de gaten. Even later komt Levy (3,5) huilend op Jayden af, hij heeft zich hard gestoten. Cherlina wurmt zich snel tussen hen in en ontfermt zich over Levy. Ze troost hem en geeft een kus op zijn elleboog. Jayden haalt zijn schouders op, dat is makkelijk opgelost.

Miranda is veel vrolijker dan Jayden. Cherlina zingt met haar mee en maakt grapjes waar ze samen om lachen. Als Bas heel boos doet tegen Miranda probeert Cherlina ook hem te betrekken in de vrolijkheid. Miranda glimlacht. Bas geeft zich niet meteen gewonnen en Cherlina haalt steeds gekkere toeren uit, probeert hem aan het lachen te maken. Dat lukt!

Tegen 12 uur komen de ouders binnen druppelen. Als Cherlina haar moeder ziet, rent ze naar haar toe, haar gezicht staat in eens moe. Haar moeder glimlacht naduw2ar haar en Cherlina begint te huilen.

Miranda vraagt zich af wat er aan de hand is met Cherlina, het ene moment is ze zo vrolijk en het andere moment zo verdrietig. Eigenlijk is ze heel vaak aan het huilen als haar moeder haar ophaalt en in elk geval heel moe. Zou ze thuis wel voldoende slapen? Zou ze te veel haar zin krijgen als ze tranen laat zien? Er is iets waar Miranda haar vinger nog niet achter krijgt, ze nodigt de moeder van Cherlina uit voor een gesprek.

Miranda heeft goed opgemerkt dat er wat aan de hand is met Cherlina. Het is goed dat ze met haar moeder om tafel gaat. Miranda denkt dat er thuis in de opvoeding ondersteuning nodig is. Ze is verbaasd als moeder haar vertelt dat Cherlina uitgeput is na een dag opvang. Als Cherlina de hele dag met moeder thuis is, gebeurt dit niet. Cherlina benoemt thuis de emoties van Miranda en Jayden, het gedrag van de andere kinderen en hoe zij dat allemaal in goede banen leidt. Miranda weet niet hoe ze hierop moet reageren.

Cherlina hoeft zich niet aan te passen aan anderen en heeft hulp nodig om alle emoties in goede banen te leiden, dit kan helpen:

  • Jayden en Miranda kunnen, nu ze dit weten, Cherlina helpen door steeds uitleg te geven over hun emoties en die van de andere kinderen. Benoemen wat er gebeurd, van wie de emotie is en praten over wat je er mee doet. Cherlina is gebaat bij deze uitleg, het helpt haar als ze bewust gemaakt wordt van keuzes die ze heeft, waar op te reageren of te acteren?;
  • Cherlina kan baat hebben bij ontspanningsoefeningen of yoga. Het is goed om zowel thuis als tijdens de opvang ruimte hiervoor te maken, de spanning in haar lijf kan dan zakken;
  • Cherlina vind het heerlijk om de assistente te zijn, er moet echter wel een goede balans zijn. Het is goed om haar af te leiden met uitdagend speelgoed als ze te veel in deze rol kruipt.

Mogelijk zit er achter dit kind, wat zich zo aan past, een hoogbegaafde peuter. Ja, hoogbegaafde peuters bestaan, we kunnen dat alleen niet met zekerheid vaststellen. We noemen deze pientere peuter daarom, een peuter met een ontwikkelingsvoorsprong!

Fanny
https://www.gripoptalent.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top