Grip bij Zorg

Veel begaafde kinderen lopen vast op school of thuis en vertonen daar ongewenst gedrag waaruit zorg voorkomt. Ze zijn verdrietig, snel van slag, teruggetrokken, druk, brutaal, boos of depressief. Al deze gedragingen zijn heel ongewenst voor het kind. Het brengt stress met zich mee en het zelfbeeld is/raakt beschadigd. Het is natuurlijk algemeen bekend dat begaafde kinderen een hoge intelligentie hebben. Minder bekend is dat de zijnskenmerken eigenlijk van veel grotere invloed zijn op wie dit kind is. Dit kind heeft een heel rijk gevoelsleven en is in alles intens. Bijvoorbeeld teleurstelling kan daarom echt heel serieus leiden tot ongewenst gedrag.

Vergis je niet in schoolresultaten. Deze kinderen scoren lang niet altijd goede cijfers en de omgeving heeft vaak niet door dat het kind erg intelligent is.

Grip krijgen
Wat is er nodig binnen de zorg?

Natuurlijk is snel herkennen van begaafdheid een must als je dit kind adequaat wilt helpen. Hulp die niet past, bijvoorbeeld een reguliere sociale vaardigheidstraining of voor ouders een reguliere opvoedcursus, kan dit nog meer schade aanrichten. Het kind krijgt namelijk wederom de bevestiging niet begrepen te worden omdat de hulp niet past bij hoe hij/zij zich voelt. De intense emoties in combinatie met het complexe denken hebben echt een andere groep en een andere benadering nodig.

Wil je deze kinderen goed herkennen en begrijpen dan is kennis natuurlijk de eerste stap. Sparren en coaching kunnen daarna helpen om te leren omgaan met deze kinderen.

Mogelijkheden
Vind jij dat je samen met collega’s meer kennis zou moeten hebben van deze kinderen of wil je hulp bij een individuele casus? Neem dan, via info@gripoptalent.nl, contact op om te kijken wat GripopTalent voor jou kan betekenen.

 

button Lees meer grijsomrand               button Nascholing geel

Scroll to Top